Etusivu
Olobot - Terveys ja lääketieteellisen tiedon voit luottaa

Ymmärtäminen syöpä testit

Lääkärit käyttävät testejä kuten mammografia, magneettikuvaus (MRI), ja tietokonetomografia (CT) skannaa auttaa heitä näyttö, diagnosoida, hoitaa ja seurata syöpä. Jos sinulla on diagnosoitu syöpä, olet ehkä ollut yksi tai useampi näistä testeistä. Olet ehkä ihmetellyt, miksi et ollut erityisiä testejä eikä muita tai mitä lääkäri oli etsimässä.

Miksi minun tarvitse testata?

On useita syitä, miksi lääkäri voi määrätä testi sinulle. Testejä voidaan tehdä:

 • Screen syöpään. Seulontatutkimuksia tehdään ihmisiä ilman mitään oireita kuin tapa löytää syöpä varhaisessa vaiheessa. Esimerkkinä tästä on Papa seuloa kohdunkaulan syövän tai mammografiassa rintasyövän.

 • Auttaa diagnosoimaan ja vaihe syöpä. Jos lääkäri epäilee, että sinulla voi olla syöpä, hän voi suositella testi auttaa diagnosoimaan ja vaihe syöpä (selvittää, miten pitkälle se on levinnyt). Esimerkkinä voisi olla rintakehän röntgen- ja CT joku viittaavia oireita keuhkosyöpään.

 • Opas hoitoa syöpään. Näitä testejä voidaan käyttää hoidon aikana auttaa opas tai ohjata leikkaus tai sädehoito, joka on suoritettu. Esimerkkinä voisi olla MRI-ohjattu aivoleikkaus. Tässä leikkaus, MRI käytetään luomaan virtuaalisia kuvia, jotka auttavat kirurgi poistaa kasvain vähemmän vahinkoa ympäröiviin kudoksiin.

 • Seurata syövän ja sen hoidosta. Jos sinulla on todettu syöpä tai jos sinulla on ollut hoitoa syöpään, lääkäri käyttää kokeissa seurataan syöpää, katso jos se on tullut takaisin, tai tarkistaa sivuvaikutuksia hoidon. Esimerkkinä tästä voidaan tarkistaa eturauhasen spesifinen antigeeni (PSA) tasot joku, joka on käsitelty eturauhasen syöpä.

Minkälaista testejä olemassa?

On olemassa erilaisia ​​testejä. Jotkut testit vaativat sinua antamaan näyte veren, virtsan tai kudoksia taas toiset ovat tehneet sinuun (esimerkiksi röntgen-tai CT). Tavallisesti enemmän kuin yksi testi tehdään diagnosoida ja seurata syöpä. Monet näistä testit eivät ole syöpää erityisiä, mutta jotkut ovat.

Kasvainmerkkiaineet

Syöpä tai kehon vastaus syöpä voi tehdä aineita, joita voidaan mitata. Ne voivat olla spesifisiä yhdelle tai useammalle syöpien tai ne voivat johtua hyvänlaatuinen ongelmia. Jotkut näistä markkereita käytetään enemmän aikana ja sen jälkeen. Seuraavassa on joitakin yleisiä molekyylimarkkereiden:

Valittu kasvainmerkkiaineet

Syövät liittyy kohonneeseen

Alfafetoproteiinia (AFP)

Maksan tai sukusolujen syövät munasarja tai kives

CA 15-3

Tarkennettu rintasyöpä

CA 19-9

Peräsuolen, haiman, tai muut maha-suolikanavan syöpien

CA 27-29

Rintasyöpä

CA 125

Munasarjasyöpä

Karsinoembryonisen antigeeni (CEA)

Peräsuolen syöpä

Istukkahormoni (HCG)

Istukkasyövän (harvinainen kohdun syöpä) ja muiden syöpien

Laktaattidehydrogenaasin (LDH)

Eri syöpiä

Neurospecific enolaasi (NSE)

Neuroblastooma ja pienisoluinen keuhkosyöpä

Prostataspesifisen antigeenin (PSA)

Eturauhassyöpä

Eturauhasen hapan fosfataasi (PAP)

Eturauhassyöpä

Molecular kasvainmerkkiaineet voidaan mitata verestä, virtsasta tai kudoksen testejä, ja niitä käytetään yhdessä muiden testien diagnosoida ja hoidon seurantaan. Muut verestä, virtsasta ja muiden kehon nesteiden ja kudosten testit voidaan tehdä samoin.

Kuvantamistutkimuksissa

Kuvantamistutkimuksissa käytetään paikantaa syöpä kehossa. Tämä tieto on hyödyllistä määritettäessä vaiheessa syöpä ja auttaa kohdistamaan syövän hoitoon alueelle, jossa syöpä sijaitsee. Seuraavassa on joitakin yleisiä kuvantamistutkimuksissa.

Taulukko 2

Imaging testi

Miten se toimii

Tietokonetomografia (CT)

Röntgenkuvat ottaa kuvia useita poikkileikkaus "viipaletta" ruumiin, luoda yksityiskohtaisia ​​kuvia.

Positroniemissiotomografia (PET)

Radioaktiivisesti liittyy ainetta ruiskutetaan kehoon. Kuvat otetaan sitten nähdä silloin, kun laitos käyttää näitä aineita.

Magneettikuvaus (MRI)

Radioaallot vahva magneettikenttä käytetään luomaan järjestelmän tuottamaa yksityiskohtainen kuva kehossa.

Radionuklidikuvastamisessa

Potilaalle annetaan radioaktiivisesti liittyy aineiden kautta injektiona tai suun kautta. Kuvat otetaan sitten nähdä silloin, kun laitos käyttää näitä aineita (esim. luu, maksan, kilpirauhasen scan).

Ultraäänitutkimuksia

Ääniaallot käytetään luomaan kuva siitä, mitä on kehossa.

Röntgenkuvat

Röntgenkuva käytetään luomaan kaksiulotteinen kuva kehon.

Seuraavat kysymykset voivat olla avuksi, jos kokeet ovat suositeltavia:

 • Mitä testejä sitä suositellaan?

 • Mikä on tarkoitus testi?

 • Mitä se on halunnut testata?

 • Onko olemassa erityisiä valmisteluja, joita tarvitaan testin?

 • Onko riskit testi?

 • Kuinka kauan kestää saada tuloksia?

 • Miten tietoa saat testin apua?

 • Mitä muita testejä voidaan tarvita?

 • Onko kliinisissä tutkimuksissa, jotka koskevat testit, olisi harkittava?

Valitettavasti ei testi on 100 prosenttia täydellinen. Joskus syöpä on jäänyt, kun se on läsnä (väärä negatiivinen), tai se voi näyttää henkilö on syöpä, kun hän ei (väärä positiivinen). Tutkijat ovat kehittämässä parempaa, herkempiä testejä, joiden avulla diagnosoida, hoitaa ja seurata syöpä. Tämä kehitysprosessi on samanlainen prosessi kehittää uusia syöpälääkkeitä. Testit on kehitettävä, testattu ja hyväksytty käytettäväksi läpi US Food and Drug Administration (FDA). Että prosessi voi kestää paljon aikaa ja rahaa. Ja, kun ne on hyväksytty, se voi kestää jonkin aikaa ennen kuin testit ovat saatavilla laajassa mittakaavassa.

Etusivu  >  Syöpä  >  Ymmärtäminen syöpä testit