Etusivu
Olobot - Terveys ja lääketieteellisen tiedon voit luottaa

Mahakatarri

Mikä on gastriitti?

Gastriitti on tulehdus vatsaontelon tuloksena vatsakipu, mahdollinen verenvuoto ja muita vatsaoireita. Gastriitti voi olla akuutti, tulevat ja menevät nopeasti, tai krooninen, jolloin tauti voi kestää kuukausia tai jopa vuosia. Gastriitti voidaan myös luonnehtia erosiivinen, eli se kuluu pois vatsaontelon tai nonerosiivinen.

Erosive gastriitti on yleisimmin aiheuttama alkoholin käyttö, tupakointi ja pitkäaikainen aspiriinin käyttö ja steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID). Vakava sairaus ja kulutuksen syövyttäviä aineita on myös kehitykseen liittyviä syövyttävän gastriitti. Yleisin syy krooninen, nonerosive gastriitti on mahalaukun infektion aiheuttama Helicobacter pylori (H pylori), tyypin bakteereja löytyy jopa puolet kaikista teollisuusmaissa (Lähde: NDDIC ).

Oireita gastriitti voi olla jatkuvaa tai satunnaista sekä taudinkulku vaihtelee yksilöiden välillä. Jos infektio H pylori bakteerit on syy, oireet pysyy voimassa niin kauan kuin infektio on hoitamatta. Jotkut ihmiset, joilla gastriitti ei ole oireita lainkaan, kun taas toiset ovat polttava vatsakipu, pahoinvointi ja oksentelu.

Kun kyseessä on H pylori liittyvien gastriitti, infektio voidaan hoitaa onnistuneesti antibiooteilla. Gastriitti ei johdu H pylori, lääkkeitä, jotka vähentävät mahahapon voi olla tehokas hoito. Voit vähentää riskiä H pylori-infektion seuraamalla järjellä hygieniakäytänteillä kuten pesemällä kädet säännöllisesti vedellä ja saippualla. Elintapojen muutoksia, kuten rajoittamalla alkoholin kulutus ja käyttö steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID), voi vähentää riskiä gastriitti, joka ei liity H pylori.

Hakeutumaan heti lääkärin hoitoon (soita 911) vakavia oireita, kuten voimakas vatsakipu, verinen tai musta, tervainen uloste, tai verinen tai musta oksentaa.

Hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon, jos saat hoitoa gastriitti mutta lieviä oireet uusiutuvat tai ovat pysyviä.

Oire

Mitä oireita gastriitti?

Gastriitti aiheuttaa tulehdusta ja turvotusta vatsaontelon jotka voivat johtaa useita oireita. Oireet voivat vaihdella voimakkuudeltaan yksilöiden välillä.... Lue lisää gastriitti oireet

SYYT

Mikä aiheuttaa gastriitti?

Yleisin syy gastriitti on H pylori-infektio. Muita syitä ovat happo refluksi, pitkäaikainen käyttö steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID), alkoholin käyttö ja tupakointi, jotka kaikki voivat ärsyttää limakalvon vatsaan. Vakava sairaus ja sädehoito voi myös aiheuttaa gastriitti.... Lue lisää gastriitti syitä

HOIDOT

Miten gastriitti hoidetaan?

Hoito gastriitti alkaa hakea lääketieteellistä hoitoa teidän terveydenhuollon tarjoaja. Voit selvittää, jos sinulla on gastriitti, teidän terveydenhuollon tarjoaja voi pyytää sinua käymään diagnostisia testejä.... Lue lisää gastriitti hoitoja

Lisää artikkeleita

Etusivu  >  Ruoansulatuselimistö  >  Gastriitti - Oireet, syyt, hoidot