Etusivu
Olobot - Terveys ja lääketieteellisen tiedon voit luottaa

Vaivaisenluu leikkaus

(Vaivaisenluu Korjaus, Bunionectomy)

Menettely yleiskatsaus

Mikä on vaivaisenluu?

Vaivaisenluu (hallux valgus) on laajentuminen luun tai kudoksen ympärillä yhteinen juuressa isovarvas tai juuressa pikkuvarvas (jolloin sitä kutsutaan "bunionette" tai "räätälin vaivaisenluu"). Bunions tapahtuu usein silloin, kun liitos on korostettava, pitkän ajan kuluessa. Yhdeksänkymmentä prosenttia bunions esiintyä naisilla, lähinnä koska naiset voidaan todennäköisesti käyttää tiukkoja, teräväkärkiset, ja rajoituta kengät. Bunions voidaan periytyvät perheen piirre. Bunions voi syntyä myös niveltulehdus, joka vaikuttaa usein isovarvas yhteinen.

Alkukäsittelykustannukset bunions voi sisältyä yllään mukavat, hyvin istuva jalkineet (erityisesti kengät, jotka täyttävät muoto jalka eivätkä aiheuta paineita alueet) tai käyttö lastat ja kuntoutusosasto (erityinen kenkä lisää muotoinen jalat) asemoida isovarvas. Sillä bunions aiheuttama niveltulehdus, lääkkeet voivat vähentää kipua ja turvotusta.

Jos nonsurgical hoito epäonnistuu, lääkäri voi ehdottaa leikkausta, joka ratkaisee ongelman lähes kaikki henkilöt. Tavoitteena leikkaus on lievittää kipua ja korjata niin paljon epämuodostuma kuin mahdollista. Leikkaus ei ole kosmetiikka-ja ei ole tarkoitus parantaa ulkonäköä jalka.

Muista asiaan liittyvistä menettelyistä, jotka voidaan käyttää apuna diagnosoida jalka häiriöt sisältävät röntgensäteilyä luun ja jalka. Katso nämä menettelyt lisätietoja.

Erityyppiset vaivaisenluu leikkaus

Kirurgisen toimenpiteen suorittaa riippuu vakavuudesta vaivaisenluu, yksilön ikä, yleinen terveys, toiminnan tasolla, ja tauti luun ja sidekudoksen. Muut tekijät voivat vaikuttaa valintaan käytetty menettely.

 • Lievä vaivaisenluu. Tämän tyyppinen leikkaus, kirurgi voi poistaa suurennettu osa luun ja kohdista lihakset, jänteet ja nivelsiteet ympäröivän yhteinen.

 • Kohtalainen vaivaisenluu. Saat kohtalainen vaivaisenluu, kirurgi voi leikata luun ja siirrä se sen oikeaan asentoon. Onko luu leikataan riippuu vakavuudesta ja sijainnista epämuodostuma. Lisäksi ympäröivien jänteiden ja nivelsiteiden voi olla tarpeen sijoittaa uudelleen.

 • Vaikea vaivaisenluu. For vakava vaivaisenluu, leikkaus voi liittyä poistamalla suurennettua osaa luu-, leikkaus-ja uudelleen suuntaamisen luun, ja korjata asentoa jänteiden ja nivelsiteiden.

 • Niveltulehdukset vaivaisenluu tai isovarpaan yhteinen. Jos liitos voi korjata, kuten on yleisesti nähtävissä niveltulehdus, se voidaan joutua rekonstruoida tai korvata tekonivel. Tekonivelleikkaus implantit voidaan käyttää jälleenrakentamiseen isovarvas yhteinen.

Syyt menettelyn

Syitä tehdään vaivaisenluu leikkaus voi olla vaikea jalka kipu, joka esiintyy vaikka kävely tai yllään tasainen, mukavat kengät. Leikkaus voi myös olla tarpeen, jos krooninen isovarvas tulehdusta ja turvotusta ei rauhoitu levolla tai lääkitys.

Muita syitä kirurgiaan varvas epämuodostuma, ajelehtii isovarvas kohti pientä varvas, ja kyvyttömyys taipua ja suoristaa isovarvas.

Voi olla muitakin syitä lääkärisi suositella vaivaisenluu leikkaus.

Riskit menettelyn

Kuten minkä tahansa kirurgisen, komplikaatioita voi esiintyä. Joitakin mahdollisia komplikaatioita voivat olla, mutta eivät rajoitu niihin:

 • Jäykkyys

 • Puutuminen

 • Turvotus

 • Hidastunut paraneminen

 • Infektio

Muita komplikaatioita voivat olla toistumisen vaivaisenluu, hermovaurio, ja jatkuva kipu. Leikkaus voi myös aiheuttaa overcorrection ongelman, jossa iso varvas ulottuu poispäin muista varpaat.

Voi olla muitakin riskejä riippuen sinun lääketieteen tauti. Muista keskustella kyseisten lääkärisi kanssa ennen menettelyn.

Ennen menettelyn

 • Lääkäri selittää menettelyä sinulle ja tarjota sinulle mahdollisuuden esittää kysymyksiä, että saatat olla tästä menettelystä.

 • Sinua pyydetään allekirjoittamaan suostumuslomake, joka antaa luvan tehdä menettelyä. Lue lomake huolellisesti ja kysyä jos jokin asia on epäselvä.

 • Lisäksi täydellinen anamneesi, lääkäri voi suorittaa täydellinen lääkärintarkastus varmistamaan olet terve ennen käynnissä menettely. Saatat tehdään verikokeita tai muita diagnostisia tutkimuksia.

 • Ilmoita lääkärillesi, jos olet herkkä tai allerginen jollekin lääkkeitä, lateksi, nauha, ja anestesia-aineet (paikallinen ja yleinen).

 • Hoitavalle lääkärille kaikista lääkkeistä (määrätty ja over-the-counter) ja rohdosvalmisteita, joita käytät.

 • Ilmoita lääkärillesi, jos sinulla on ollut verenvuototaipumus tai jos käytät jotakin antikoagulantti (veren-harvennus) lääkkeet, asetyylisalisyylihappo tai muita lääkkeitä, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen. Se voi olla tarpeen voit lopettaa nämä lääkkeet ennen menettelyn.

 • Jos olet raskaana tai epäilet olevasi raskaana, ilmoita asiasta lääkärille.

 • Saatat pyydetään paastota kahdeksan tuntia ennen menettelyn, yleensä puolenyön jälkeen.

 • Voit saada rauhoittava ennen menettelyn auttaa sinua rentoutumaan. Koska rauhoittava voivat aiheuttaa uneliaisuutta, sinun tulee järjestää joku ajaa sinut kotiin.

 • Perustuu omaan lääketieteen tauti, lääkärisi voi pyytää muita erityisiä valmistelua.

Menettelyn aikana

Vaivaisenluu leikkaus voidaan suorittaa avohoidossa tai osana vierailustasi sairaalassa. Menettelyt voivat vaihdella tauti ja lääkäri käytäntöjä.

Useimmat vaivaisenluu leikkaus tehdään alle nilkka anestesian, jossa teidän jalka on tunnoton, mutta olet hereillä. Joskus yleis-tai spinaalianestesian käytetään.

Yleensä vaivaisenluu leikkaus seuraa tätä prosessia:

 1. Sinua pyydetään poistamaan vaatteet ja annetaan puku pukeutua.

 2. Laskimoon (IV) rivi voidaan aloittaa käsivarteen tai käsin.

 3. Kuoren vaivaisenluu puhdistuvat antiseptisellä liuoksella.

 4. Jos on käytetty paikallispuudutusainetta, tunnet neulojen kun anestesia on pistetty. Tämä saattaa aiheuttaa lyhyen kirvely. Yleisanestesian käytetään, sinua nukuttaa suonensisäisen lääkityksen.

 5. Lääkäri leikkaa, kohdista, ja mahdollisesti poistaa osia luun, nivelsiteiden ja jänteiden kärsivän jalka perustuu vakavuudesta vaivaisenluu.

 6. Lääkäri sulkee aukon silmukkaa ja soveltaa steriilillä siteellä tai kastike.

Kun menettely

Leikkauksen jälkeen, sinun ryhdytään heräämössä havainnointiin. Palautumisprosessia vaihtelee riippuen anestesian, joka on annettu. Verenkiertoa ja tunne jalka seurataan. Kun verenpaine, pulssi ja hengitys ovat vakaita ja olet valppaana, sinut viedään omaan sairaalan huone tai tyhjentää kotiisi.

Lääkäri antaa sinulle tarkat ohjeet hoitaa teidän jalka kotona aikana muutaman ensimmäisen viikon kuluttua leikkauksesta. Saatat olla sairaalasta yllään erityinen kirurgiset kenkä tai valettu suojata jalka.

Kun olet kotona, sinun täytyy levätä ja pitää jalka koholla yhden tai kaksi tyynyä vähentää kipua ja turvotusta. Lääkäri voi myös suositella, että käytät jään ja raja kävelyä. Saatat neuvottava käyttämään keppiä tai kävelijä leikkauksen jälkeen.

On tärkeää pitää pukeutuminen puhtaana ja kuivana. Sinun pitäisi kattaa sidos muovipussiin tai muovikelmulla ja teippaa se muoviteipillä kun suihkussa. Vaihtoehto on ottaa sienipesu. Ompeleet poistetaan aikana seurantakäynti yleensä ajoitettu noin kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen.

Ottaa kipulääkettä varten arkuus suositellut lääkäri. Aspiriini tai eräiden muiden kipulääkkeiden saattaa lisätä verenvuodon. Muista ottaa vain suositeltuja lääkkeitä. Lääkäri voi myös määrätä antibiootteja tulehduksen estämiseksi seuraavat leikkausta.

Hoitavalle lääkärille kertomaan jokin seuraavista:

 • Kuume

 • Punoitus, turvotus, verenvuoto, tai muita tyhjennyksiä viillon sivusto

 • Lisääntynyt kipu ympäri viillon sivusto

 • Turvotusta säären altistuneen jalka

Olet lääkäri neuvoo sinua kuin teidän leikkauksen jälkeisiä toimintoja. Teidän jalka voi vaatia jatkuvaa tukea sidokset tai ahdin kuudesta kahdeksaan viikon kuluttua leikkauksesta. Saatat joutua ajamatta autoa noin viikon kuluttua leikkauksesta.

Harjoituksia tai fysioterapia voidaan suositella auttaa jalka takaisin sen vahvuus ja liikerataa leikkauksen jälkeen. Korkokengät tulee välttää vähintään kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Lääkäri voi antaa sinulle lisää tai vaihtoehtoiset ohjeet toimenpiteen jälkeen, riippuen erityisesti tilanteeseen.

Online-resursseja

Sisältö ehdolla tähän on vain tiedoksi, ja ei ollut suunniteltu diagnosoida tai hoitaa terveysongelma tai sairaus, tai korvata lääkärin hoitoon saat lääkäriltäsi. Ota yhteys terveydenhuollon tarjoaja jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita sinulla voi olla koskien sairaus.

Tämä sivu sisältää linkkejä muille sivuille tietoa tämän menettelyn ja terveyteen liittyvät sairaudet. Toivomme, että löydät näiltä sivuilta apua, mutta muistathan emme valvo eikä hyväksy esitettyjä tietoja nämä sivustot, eivätkä nämä sivustot tue tiedot täällä.

European Academy of ortopediset

European College of jalka ja nilkan kirurgit

Euroopan ortopediset jalka ja nilkan yhteiskunnan

Euroopan jalkaterapeutin Medical Association

Niveltulehdus säätiö

National Institute of lasten terveyttä ja inhimillinen kehitys

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine

Etusivu  >  Luut, nivelet ja lihakset  >  Vaivaisenluu leikkaus