Etusivu
Olobot - Terveys ja lääketieteellisen tiedon voit luottaa

Kysy lääkäri: voi sooda tehdä osteoporoosin pahempi?

Kysymys:

Älä virvokejuomia huuhtoutua kalsiumin luista? Onko tämä lisää riskiä osteoporoosin? Voiko juominen sooda tehdä diagnosoitu tapauksessa osteoporoosi huonompi?

Vastaus:

Paras vastaus, jonka voin antaa molempiin kysymyksiin on "ehkä".

Useat tutkimukset ovat viime vuosina liittyy virvokejuomia kanssa osteoporoosi.

Tiedot Framingham Osteoporoosi Study (European Journal of Clinical Nutrition, 2006) tarkasteli hiilihapotettua juomaa kulutus keskuudessa yli 1400 naista ja 1100 miestä. He havaitsivat, että naisilla, jotka joivat eniten kofeiinia cola oli pienin luuntiheyttä. Suurin vaikutus havaittiin niille juominen kolme tai enemmän kofeiinia kolajuomien päivässä.

Vaikutus oli heikompaa kuin cola ja ei-kofeiinia hiilihappoa sisältävät juomat. Ja he näkivät välistä yhteyttä ei mitään näistä juomista ja luuston terveyden miehillä.

Uudemmat tutkimukset ovat tulleet samanlaisiin johtopäätöksiin. Eräässä tutkimuksessa todettiin korkeampi luunmurtumien teini-ikäisten keskuudessa, jotka joivat virvokejuomia verrattuna niihin, jotka eivät.

Mutta kukaan ei tiedä, jos on todellinen syy ja seuraus-suhde hiilihappoa juomia ja heikot luut. Jotain muuta sooda juovat saattaa selittää. Esimerkiksi, ehkä sooda juovat liikkuvat vähemmän ja polttaa enemmän kuin ne, jotka eivät juo virvoitusjuomia säännöllisesti. Eroja, tämä voisi lisätä osteoporoosin keskuudessa sooda juovat.

Mutta jos on suora yhteys, on olemassa useita mahdollisia selityksiä:

  • Sooda juovat juoda vähemmän maitoa tai syö vähemmän elintarvikkeita, jotka sisältävät kalsiumia

  • Fosfaatin virvokejuomia voi estää tai hidastaa miten kalsium imeytyy (vaikka juomat eivät välttämättä "valuvat" kalsium ulos luun)

  • Kofeiini virvoitusjuomien voi heikentää luita huonontamalla kasvun ja kehityksen ajan mittaan

Ennen kuin tiedämme enemmän, mielestäni on järkevää, että ihmiset, joilla osteoporoosi rajoittaa hiilihappoa sisältävät juomat. Leikkaamalla ei todennäköisesti aiheuta haittaa ja voi vain auttaa. Muut askelia voit muun muassa:

  • Saa tarpeeksi kalsiumia - vähintään 1000-1200 mg / vrk

  • Saada tarpeeksi D-vitamiinia - ihmisille, joilla on osteoporoosi, 1000 yksikköä päivässä

  • Hanki paljon painoa kannattava liikunta, kuten kävely

  • Ottaa lääkkeet rakentaa luun, kuten alendronaatti (Fosamax) tai risedronaattia (Actonel), sellaisena kuin lääkärin määräämän

  • Älä tupakoi

  • Älä juo liikaa alkoholia

  • Vähentää käyttämällä lääkkeitä (esim. kortikosteroidit), mikä voi heikentää luuston vahvuus

Keskustele lääkärin kanssa luuston terveyden ja mitä voit tehdä pitämään luut terveinä. Tähän voi kuulua muuttumassa, mitä juot.


Etusivu  >  Lifestyle vinkkejä voittamaan osteoporoosi  >  Kysy lääkäri: voi sooda tehdä osteoporoosin pahempi?