Etusivu
Olobot - Terveys ja lääketieteellisen tiedon voit luottaa

Laajentuneen eturauhasen (eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun)

Mikä se on?

Eturauhasen on pieni rauhanen suunnilleen koko ja muoto pähkinä. Se istuu suoraan alapuolella virtsarakon, edessä peräsuolessa. Eturauhasen on osa miesten synnytyskanavassa. Se tuottaa nestettä, joka yhdistyy siittiöiden tehdä siemennestettä.

Syntyessään eturauhanen on pieni. Kun testosteronitaso nousee murrosiässä, eturauhasen kasvaa nopeasti, kaksinkertaistuu 20 ikävuottaan. Kasvu hidastuu seuraavien kahden vuosikymmenen ja eturauhasen ei yleensä aiheuta ongelmia jo vuosia. Alle 10% 30-vuotiaiden miesten on eturauhasen liikakasvuun. Kun ihminen saavuttaa hänen 40s, eturauhasen kulkee toisen kasvupyrähdys. Puolet miehistä on eturauhasen liikakasvuun, kun he saavuttavat 60-vuotiaana ja iän 85, 90% miehistä on eturauhasen liikakasvuun.

Eturauhasen ympäröi putki, joka kuljettaa virtsan rakko (virtsaputken). Murrosiässä, eturauhasen laajenee tasaisesti. Laajentuminen, joka tapahtuu jälkipuoliskolla elämää, mutta on keskittynyt osa rauhanen vieressä virtsaputkeen. Kuten rauhanen saa isompi, se häiritsee virta virtsa ulos virtsarakon. Se tekee virtsarakon työskenneltävä kovemmin tyhjä virtsaan. Ajan myötä ongelma pahenee, ja lopulta kaikki eivät virtsaa voidaan tyhjentää. Virtsarakon seinämä voi myös tulla paksuuntunut, mikä voi aiheuttaa lihaskouristuksia.

Eturauhanen

Oireet

Laajentunut eturauhanen voi vaikeuttaa virtsata. Ei kaikki miehet, joilla on suurentunut eturauhanen kokemus oireita. Kuitenkin noin neljäsosa kaikista miesten Euroopan kertomatta joitain ongelmia virtsaamisen.

Aluksi oireet voivat olla lieviä, koska virtsarakon lihas on pystynyt kompensoimaan paine laajentuneen eturauhasen virtsaputkeen.

Paine eturauhanen virtsaputken aiheuttaa keskeytyy tai heikko virta virtsaa. Muita oireita ovat:

 • Vaikeus alkaa virtsata

 • Jatkuvat harhauttaa jälkeen virtsaaminen

 • Tunne, että et ole täysin tyhjennetty rakko

Vakavuus näistä ongelmista riippuu siitä, kuinka paljon painetta eturauhasen on laittaa virtsaputkeen.

Toinen joukko oireita tapahtuu, kun virtsa kerääntyy virtsarakon aiheuttaa ärsytystä. Tällaisia ​​oireita ovat:

 • Kivulias virtsaaminen

 • Usein tarve tyhjentää rakon, varsinkin öisin

 • Tunne kiireellisyyden mukana tunne virtsata

 • Menetys virtsarakon hallinnan (inkontinenssi)

Mahdollisesti vakavia komplikaatioita voi ilmetä, jos rakko ei tyhjene kokonaan. Virtsaa, joka ei poistu rakko voi johtaa bakteerien kasvua, joka voi aiheuttaa toistuvia virtsatietulehdukset. Myös virtsakiviä voi muodostua virtsarakon limakalvon takia kertymistä roskia ja kemikaaleja. Rikki verisuonia voi aiheuttaa verta virtsassa, usein repeytynyt tai laajentuneen laskimot sisäpinnalla eturauhasen. Verta virtsassa voi myös johtua äkillisestä venytys virtsarakon seinämään. Jos se jätetään hoitamatta, virtsan viipyi virtsarakossa voi varmuuskopioida munuaisiin, joka voi aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa ajan.

Diagnoosi

Lääkäri esittää kysymyksiä ja arvostele vakavuus teidän virtsateiden oireita. Lääkäri tekee digitaalinen peräsuolesta tentti tuntea koko, muoto ja johdonmukaisuus eturauhanen. Yleensä näyte virtsan tullaan tutkimaan verestä tai infektion oireista.

Joskus lääkäri voi määrätä testejä, kuten ultraääni, mitata virtsan määrää rakko tai cytoscopy, jossa valaistu putki työnnetään peniksen rakkoon. Erityisiä testejä voidaan myös tehdä arvioida lihaksia ja hermoja virtsarakon, varsinkin jos sinulla on ongelmia virtsankarkailua.

Odotettu kesto

Oireita laajentuneen eturauhasen eivät välttämättä liity suoraan koko rauhanen. Monet miehet, joilla on suurentunut eturauhanen ei ole mitään oireita. Muissa miesten oireet ovat lieviä ja pahenee niin hitaasti, että he eivät koskaan kehittyä vakavia ongelmia. Noin kolmasosa miehistä suurentuneet prostates on oireita, jotka pahenevat edelleen ja vaativat hoitoa.

Ehkäisy

Vaikka et voi estää eturauhasen tapauksessa laajentaa, voit ryhtyä toimiin vähentää oireita:

 • Rajoita saanti nesteiden illalla, etenkin annosta alkoholia ja kofeiinia. Leikkaamalla auttaa minimoimaan monta kertaa olet virtsata öisin. (Myös liiallinen alkoholin käyttö voi ärsyttää virtsarakon tai eturauhasen. Useimmat asiantuntijat suosittelevat, että miehet välttää yli kaksi alkoholijuomien päivässä.)

 • Kysy lääkäriltäsi, voitko muuttaa tai poistaa meditaatioihini jotka voidaan raskauttavia ongelma. Näitä lääkkeitä ovat antihistamiinit, diureetit, tukkoisuutta, antispasmodisten, rauhoittavat ja tietyt masennuslääkkeet. Nämä voivat heikentää virtsarakon lihas-tai kapea aukko eturauhasen.

 • Jokainen tilaisuus käydä vessassa ja anna itsellesi riittävästi aikaa tyhjentää rakko kokonaan.

Hoito

Kun hakeutumaan hoitoon ja mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä ovat henkilökohtaisia ​​päätöksiä sinun pitäisi tehdä lääkärin panosta. Tärkein syy aloittaa hoito on, että olet vaivautunut oireita, tai että muutoksia virtsaaminen häiritsee sinun elämäntapa. On harvinaista, että miehet, joilla on vähän tai ei lainkaan oireita tarvitsevat hoitoa tahansa.

Tässä on kolme hoitomuodot:

Valpas odottaa
Jos oireet eivät ole vakavia, ota yhteyttä lääkäriin vain tarvittaessa.

Lääkehoito
Huumeita kutsutaan alfa-salpaajat auttaa rentoutumaan lihaksia juuressa virtsarakon ja lisätä ihmisen kykyyn virtsata. Noin 70% miehistä kohentunut heidän oireensa muutaman päivän tai muutaman viikon kuluttua alkaa yksi näistä lääkkeistä. Käytössä alas puolella, alfa-salpaajat voivat aiheuttaa huimausta, väsymystä ja liian alhainen verenpaine. Yleisesti määrätty alfa-salpaajia ovat tamsulosiinin (Flomax), alfutsosiinihydrokloridi (Uroxatral), doksatsosiinia (Cardura) ja teratsosiini (Hytrin).

Joillekin miehille, lääkkeet, jotka estävät testosteroni voi supistaa eturauhasen ja lisätä virtauksen virtsan. Haittoja tämäntyyppisten lääkeaineiden on, että se voi kestää kolmesta kuuden kuukauden työskentelyn aloittamista, ja että se voi aiheuttaa impotenssia noin 4% miehistä, jotka ottavat sen. Yleisesti määrätty testosteronia salpaajat, joka tunnetaan myös nimellä 5-alfa-reduktaasin estäjät, kuuluu finasteridi (Proscar) ja dutasteridi (Avodart).

Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että yhdistämällä alfasalpaajan testosteroni esto voi toimia paremmin kuin kummallakaan lääkkeellä yksin.

Leikkaus
Tämä vaihtoehto tarjoaa parhaat mahdollisuudet parantaa oireita, mutta myös kantaa suurin riski komplikaatioihin. On olemassa useita erilaisia ​​kirurgisia toimenpiteitä:

 • Höyläysleikkaus eturauhasen (TURP) - Tämä on yleisimmin suoritetaan menettely. Kirurgi lisää kaukoputki ja sähkö silmukan läpi virtsaputken laajentuneen eturauhasen. Sähkö silmukka polttaa pois ylimääräistä eturauhasessa avata virtsaputki. Operaatio kestää noin 90 minuuttia. Se on joko yleis-tai spinaalianestesian ja yön yli sairaalassa. Yleisin haittavaikutus on taaksepäin siemensyöksy, jossa siemenneste virtaa virtsarakon sijaan pää esiin penis, ja tuloksia "kuiva" orgasmeja.

Eturauhanen
 • Transurethral viilto eturauhasen (TUIP) - Tämä leikkaus levenee virtsaputken tekemällä pieniä leikkauksia virtsarakon aukon sijaan poistamalla eturauhasessa. Sitä käytetään vain silloin, kun on vielä vähän laajentumisen eturauhasen. Tämä menettely etuna on alhainen komplikaatioita eikä yön yli sairaalassa. Kuitenkin pitkän aikavälin tulokset eivät välttämättä ole yhtä hyvät kuin nähty TURP.

 • Transurethral mikroaaltolämpöhoidon (TUMT) - mikroaaltouuni antenni työnnetään virtsaputkeen lämmittämään eturauhasen ja tuhota umpeen kudosta. Tämä menettely maksaa vähemmän kuin TURP ja on vähemmän komplikaatioita. Ei yöpymistä sairaalassa ei tarvita. Kuitenkin noin puolet miehistä tarvitsevat lisähoitoa neljän vuoden kuluessa.

Eturauhanen
 • Transurethral neula ablaatio eturauhasen (tonnikala) - Tämä menettely käyttää lämmitetty neula polttaa pois pieniä määriä eturauhasessa. Kuten TUMT, tämä menettely maksaa vähemmän kuin TURP ja on vähemmän komplikaatioita. Myös, ei yön yli sairaalassa tarvitaan.

 • Transurethral ultraääni-ohjattu laaserindusoidun prostatectomy (TULIP) - ultraäänellä oppaana, kirurgi poistaa umpeen eturauhasessa lasersäteellä. Variaatio tästä menettely, joka käyttää kaukoputken sijaan ultraääni kutsutaan visualisoidaan laseravusteisilla prostatectomy (VLAP).

 • Avaa kirurgia - Joskus, hyvin suuri eturauhasen voi vaatia viillon yläpuolella häpyluun.

Vaikka leikkaus yleensä tehdään, kuten vaalitoimitus, jotkut miehet tarvitsevat leikkausta, jos niiden virtsarakon tukkeutuu kokonaan.

Kun soittaa ammatillinen

Soita lääkärillesi, jos sinulla on kiusallisia oireita tai jos huomaat verta virtsassa. Jos virtsan virtaus loppuu kokonaan, hakeudu välittömästi hoitoon. Sinun tulisi hakeutumaan lääkärin hoitoon, jos sinulla ilmenee virtsatieinfektio.

Ennuste

Lääketieteellisiä ja kirurgisia hoitoja molemmat ovat todennäköisesti lievittää oireita. Leikkaus on hieman onnistunut lievittämään oireita, mutta komplikaatioiden riski on suurempi.
Etusivu  >  Valloitusta virtsarakon ongelmia miehillä  >  Laajentuneen eturauhasen (eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun)