Etusivu
Olobot - Terveys ja lääketieteellisen tiedon voit luottaa

Vesirokko (vesirokko)

Mikä se on?

Vesirokko on infektio, joka aiheuttaa kutiava, rakkuloita ihottuma ja on erittäin tarttuva, eli se on levinnyt helposti ihmisestä toiseen. Se johtuu vesirokkoviruksen (VZV), joka tulee kehon kautta suun ja nenän kontaktin jälkeen tartunnan saaneen henkilön.

Henkilö vesirokko voi levitä tautia jonkun muun päivää ennen ihottuma näyttää, kunnes kaikki vesirokko rakkuloita ovat karstainen yli. Kun joku on ollut vesirokko-infektion, hän melkein aina kehittyy elinikäinen suoja, mikä tarkoittaa, että henkilö ei yleensä saada vesirokko toisen kerran. Poikkeuksena on lapsi, joka on saanut tartunnan jo hyvin nuorena. Pienet lapset yleensä lievissä tapauksissa ja ei saa rakentaa riittävän suojan tautia vastaan. Siksi nämä lapset voivat kehittyä taudin uudelleen myöhemmin elämässä.

Koska vesirokko on niin tarttuva, 90 prosenttia potilaan perhe myös kehittää sairauden, jos he asuvat samassa talossa ja eivät ennestään ole immuuneja. Aiemmin vesirokko tapauksia esiintyi usein ryhmissä (epidemiat), yleensä myöhään talvella ja alkukeväästä. Kuitenkin tapausten määrä vesirokko on vähentynyt huomattavasti, koska vesirokko (varicella)-rokote, joka sai toimiluvan vuonna 1995 ja sitä suositellaan kaikille lapsille.

Vesirokko on epämiellyttävä infektio, että useimmissa tapauksissa paranee itsestään. Kuitenkin vesirokko on myös liittynyt vakavia komplikaatioita, kuten kuolema. Noin yksi jokaista 100 lasta tartunnan vesirokko kehittää vakava keuhkotulehdus (keuhkokuume), aivoinfektio (enkefaliitti), tai ongelma maksassa. Vaaralliset ihotulehduksia voi myös esiintyä. Ennen käyttöönottoa rokotteen, noin 100000 ihmistä joutui sairaalaan, ja 100 ihmistä Euroopassa kuoli vuosittain vesirokon, useimmat heistä aiemmin terveitä lapsia. Nuorille ja aikuisille, jotka kehittävät vesirokko ovat myös suuri riski saada vakavia jälkitauteja.

Kun henkilö on vesirokko, virus tyypillisesti asuu hiljaa hermoston kehon muulle ihmisen elämässä. Se voi aktivoida (heräävät eloon uudestaan) milloin tahansa, kun elimistön vastustuskyky on heikentynyt stressin tai sairauden (kuten syöpä tai HIV -infektio) tai lääkkeitä, jotka heikentävät immuunijärjestelmää. Yleisin syy virus aktivoida vanhenee. Uudelleenaktivointimaksu virus aiheuttaa taudin nimeltä vyöruusu, kivulias rakkuloita ihottuma, joka ilmenee yleensä kasvoissa, rinnassa tai takaisin, samalla alueella, jossa yksi tai kaksi kehon tuntohermojen matkailu.

Oireet

Oireita vesirokko alkaa välillä 10 ja 21 päivän kuluttua henkilö altistuu. Sairaus tyypillisesti kuume ja yleisesti sairas tunne. Tämä on pian seuraa kutiava, punainen kuoppia, jotka nopeasti tullut nestetäytteiset ja tunnistaa helposti kuin vesirokko. Nämä rakkuloita iholla ovat pyöreitä, noin 5 millimetriä 10 millimetriä poikki (noin kokoa lyijykynä pyyhekumi), jossa punainen pohja. Joskus ne kuvataan "kaste pudotus nousi terälehti." Ne näkyvät eri vaiheittain seuraavan muutaman päivän ja lopulta kuortua. Näitä rakkuloita voi esiintyä missä on iho, jopa sisällä suun, nielun tai emättimen. Joillakin potilailla on vain 50 rakkuloita tai vähemmän. Toiset on liikaa laskea.

Diagnoosi

Jos sinä tai joku taloudessanne ilmaantuu ihottumaa, ota yhteyttä lääkäriin. Hän voi epäillä vesirokko puhelimitse, varsinkin jos kyseinen henkilö ei ole ollut vesirokko rokotteen tai vesirokko sairaus oli ennen, mutta on tärkeää, että lääkäri katsomaan ihottuma. Se myös auttaa tietää, onko potilas on altistunut joku vesirokko, vaikka tämä ei ole tarpeen tehdä diagnoosi. Erityisiä verikokeita, kuten FAMA testi (fluoresoiva vasta-aine saa aikaan solukalvon-antigeeni), ja ELISA: lla (entsyymi-immunologinen määritys), ovat myös saatavilla, mutta ne ei tarvitse tehdä useimmilla potilailla. Joskus lääkäri voi raaputtaa vesirokko blisteri tutkia mikroskoopilla.

Odotettu kesto

Vesirokko rakkuloita muodostavat ajan 3-5 päivää ja sitten kuortua seuraavalla 7-10 päivää.

Ehkäisy

Vesirokko kerran pidettiin väistämätön lapsuuden sairaus, eli jokainen voisi saada sitä. Kuitenkin, koska vesirokkorokote on lisensoitu, tämä tauti voidaan estää helposti. Tämä rokote on hyväksytty käytettäväksi useimmissa vuotiaille lapsille 12 kuukauden vanhempi, ja se voidaan myös antaa nuorille ja aikuisille, joilla ei ole ollut vesirokkoa. Useimmat Lastenlääkärit ja perhe lääkärit nyt suosittelee, että kaikki lapset on rokotettu vesirokkoa vastaan ​​klo 12-15 kuukausi iässä. Rokote suositellaan, jos joku, joka ei ole koskaan ollut sairaus tai rokotteella on altistunut joku aktiivinen vesirokko. Tämä voi estää kyseisen henkilön saamasta tautia.

Jotkut ihmiset ovat suuressa vaarassa saada vakavia komplikaatioita vesirokkoa, mukaan lukien ihmiset, joilla on ongelmia niiden immuunijärjestelmä, tietyt raskaana olevat naiset, ja keskoset. Jos henkilö on suuri riski altistuu joku vesirokko, injektio varicella zoster-immunoglobuliinia (VZIG) saattaa myös auttaa estämään vesirokko. VZIG: tä sisältää suojaavia vasta-aineita vesirokkoa vastaan, jotka otetaan verestä terveitä ihmisiä, joilla on korkea suojan vesirokkoa virusta. Kuitenkin VZIG: tä harvoin on esitetty, mikäli henkilön riski vakavia komplikaatioita on altistunut joku vesirokko yli tunnin.

Hoito

Lääkärit voivat käyttää viruslääkkeitä asikloviiri (Zovirax) auttaa minimoimaan oireita vesirokko aikuisilla, mutta se on tehokasta vain, jos se on alkanut ensimmäisten 24 tunnin kuluttua altistuksesta. Jokainen vanhempi ilman henkilökohtaista sairastanut vesirokkoa, joiden lapsi kehittyy vesirokkoa pitäisi soittaa hänen oma lääkärinsä heti nähdä, onko hoito on suositeltavaa. Terveet lapset, jotka saavat vesirokko ei yleensä tarvitse asikloviiri, koska se ei näytä auttaa paljon. Jos lapsesi kehittyy vesirokkoa, hänen Lääkäri päättää, onko tämä lääkitystä tai muita hoidon tulisi käyttää.

Useimmat hoito vesirokko keskittyy lievittää ärsyttävää kutinaa vesirokko rakkuloita ja estää rikki rakkuloita saamasta tartuntaa naarmuuntumiselta. Kaurapuuro kylvyt ja Calamine lotion voi auttaa vähentämään kutinaa. Leikata kynnet pienentää infektioriskiä ja arpia naarmuuntumiselta. Jos kutina ei voida ohjata kylpyjä ja voide, suun (otetaan suun) antihistamiinit, kuten difenhydramiini ( Benadryl ja muut tuotenimet), voi antaa hieman helpotusta. Käytä aspiriinin lääkitys kuten parasetamoli (Parasetamoli ja muut tuotenimet) alentaa lapsen kuumetta. Älä koskaan anna aspiriinia lapsen vesirokko, koska se voi aiheuttaa Reyen oireyhtymä, joka voi johtaa kuolemaan sairaus. Joskus vesirokko rakkuloita voi saada tartunnan bakteereja ja vaativat antibioottihoitoa.

Kun soittaa ammatillinen

Soita lääkärillesi, jos jokin lapsi tai aikuinen perheesi kehittyy oireita vesirokko, erityisesti jos:

  • Olet epävarma diagnoosi.

  • Joku kotitalouden voi taistella infektiota hyvin (esim. vie steroideja säännöllisesti tai on syöpä ja on kemoterapiaa).

  • Joku kotitaloudessa, erityisesti aikuisen, ei ole ollut vesirokkoa tai rokotetta.

  • Joku kotitaloudessa on raskaana.

Soita lääkärillesi hänen suosituksia, jos sinä tai lapsesi on altistunut vesirokko ja kumpikaan teistä on ollut sairauden tai rokotteen ennen.

Ihmisillä, joilla on vahvistettu vesirokko, soita lääkärille, jos jokin seuraavista oireista kehittyy:

  • Kuume on 103 celsiusta tai yli

  • Kutina, että ei voi lievittää lääkitys ja kylpyammeet

  • Rakkuloita, jotka ovat tulehtuneet, kipu, turvotus tai täynnä mätä

  • Rakkuloita lähellä silmiä

  • Merkkejä aivoinfektiota (enkefaliitti), kuten vaikea päänsärky, uneliaisuus ja oksentelu

  • Merkkejä keuhkotulehdus (keuhkokuume), kuten yskä ja hengitysvaikeudet

Laskevan leviämisen vesirokko, henkilö vesirokko älä altista ihmisiä joilla ei ole ollut taudin, erityisesti niille, jotka eivät voi taistella infektiota hyvin.

Jos sinä tai lapsesi (1-vuotiaille ja sitä vanhemmat) ei ole koskaan ollut vesirokko, kysy lääkäriltäsi vesirokko rokotteen. Jos olet nainen, joka ei ole koskaan ollut vesirokko ja harkitset raskautta, keskustele lääkärisi kanssa välittömästi noin vähentää riskiä vesirokko ja muiden ehkäistävissä infektiot ennen raskaaksi tuloa.

Ennuste

Muuten terveillä lapsilla, vesirokko on yleensä lievä tulehdus, ihon kanssa palaamassa normaaliksi kahden neljään viikkoon. Joskus muutama lievä arvet pysyvät joissa jotkut vesirokko ihottuma oli ollut. Raapiminen rakkuloita voi johtaa enemmän havaittavissa arpia. Muista, että pieni osa tapauksista, vesirokko aiheuttaa enemmän vakavia infektioita, jotka vaativat sairaalahoitoa ja joskus aiheuttaa pitkäaikaisen työkyvyttömyyden ja kuoleman.

Lisätietoja

Centers for Disease Control ja ehkäisy (CDC)
1600 Clifton Road
Atlanta, GA 30333
Puhelin: 404-639-3534
Maksuton: 1-800-311-3435
http://www.cdc.gov/

Etusivu  >  Vesirokko (vesirokko)