Etusivu
Olobot - Terveys ja lääketieteellisen tiedon voit luottaa

Laiska silmä (amblyopia)

Mikä se on?

Laiska silmä, jota kutsutaan myös amblyopia, on silmä ongelma, joka voi esiintyä kasvavat lapset. Tyypillinen lapsen kanssa laiska silmä, oikean ja vasemman silmän on merkittävästi erilaiset ominaisuuksia visio, jotta tuottamia kuvia yksi silmä on heikko tai vääristynyt verrattuna tuottamia kuvia toinen silmä. Koska heikko silmä lähettää huonosti tarkennetut kuvat aivoihin, aivot oppii riippuu vahvempi silmä sen visuaalista informaatiota. Jos tilannetta ei ole korjattu, aivot lopulta päättää hyväksyä kuvia vahvempi silmä yksin ja jättää kuvia heikko. Toisin sanoen, heikko silmä ei oppia näkemään.

Aivojen valinta yleensä tehdään varhain lapsuudessa, kun aivojen visuaalinen reitit ovat vielä kehittymässä. Tämä kriittinen ajanjakso alkaa syntymästä ja luultavasti loppuu joskus vuosien ikä 6 ja 9. Jos laiska silmä ei ole diagnosoitu ja hoidettu tämän kriittinen ajanjakso, aivot voi halutessaan jättää heikko silmän pysyvästi aiheuttaen elinikäistä näön menetyksen sillä puolella.

Laiska silmä on useita syitä, muun muassa:

  • Ristissä silmät (karsastus) - Lasten ristissä silmät usein kahtena näkeminen (diplopia), kun he käyttävät molempiin silmiin yhtä aikaa. Tämän estämiseksi, lapsi voi jatkuvasti keskittyä toisella silmällä enemmän kuin muut.

  • Ongelmat liittyvät vaikea likinäköisyys tai kaukonäköisyyttä - Kun lapsi on likinäköisyys (kaukaiset kohteet näyttävät epäselvä) tai kaukonäköisyyttä (lähistöllä esineet näyttävät epäselvä), ongelma ei voi vaikuttaa molempiin silmiin yhtä. Esimerkiksi yksi silmä voi olla täysin normaali näkö, kun taas toinen on epäselvä, tai molemmissa silmissä saattaa hämärtyä, mutta yksi on huonompi kuin muiden. Kummassakin tilanteessa, aivot vähitellen oppii sivuuttaa visuaalisia kuvia silmä, joka on huonompi visio.

  • Rakenteelliset ongelmat - Joskus kasvavan lapsen visio on estetty rakenteellisen ongelman silmän tai silmäluomen. Yhteinen esimerkkejä ovat synnynnäinen harmaakaihi (läpinäkymätön alue, joka kehittää sisällä silmän linssi ennen syntymää), arpi sarveiskalvon tai synnynnäisestä ptosis (roikkuvat silmäluomen, joka on läsnä syntymän).

Euroopassa, laiska silmä vaikuttaa arviolta 1%: sta 2% väestöstä. Harvoissa tapauksissa aivot ohittaa molemmissa silmissä, koska molemmat tuottavat epätarkkoja kuvia. Tämä voi aiheuttaa sokeutumista molemmissa silmissä.

Oireet

Laiska silmä ei yleensä aiheuta oireita. Joskus vanhemmat epäilevät näköhäiriöitä, koska lapsi siristää, näyttää kierosilmäinen, tai pitää päätään hankalissa asennoissa nähdä asiat. Monissa tapauksissa ongelma havaitaan rutiini näköseulonnan tentti, joko ennen tai jälkeen lapsi aloittaa koulun. Seulonta tentti osoittaa, että lapsen näkö on paljon parempi toisessa silmässä kuin muut.

Diagnoosi

Jos tulokset seulonta tentti viittaavat siihen, että lapsella on laiska silmä, ensihoidon lääkäri ohjaa sinut silmälääkärille, lääkäri, joka on erikoistunut silmäoireet. Silmälääkäri diagnoosin varmistamiseksi tekemällä perusteellinen silmätutkimus, erillinen testit kuinka hyvin kukin silmä näkee. Osana diagnostinen prosessi, silmälääkäri tutkii lapsesi silmät rakenteellisia poikkeavuuksia, tarkista silmä linjaus sulkea pois ristissä silmät, ja arvioida liikkeen silmän lihaksia.

Odotettu kesto

Laiska silmä alkaa varhaisessa lapsuudessa. Olisi käsiteltävä niin pian kuin mahdollista. Ilman asianmukaista hoitoa, tauti voi tuottaa syvällisiä näön menetyksen, joka kestää eliniän.

Ehkäisy

Estääkseen pysyviä näön heikko silmä, syitä laiska silmä on tunnistaa ja hoitaa mahdollisimman varhain lapsuudessa. Varmista, että vastasyntynyt saa tarkan näöntarkastus muutaman ensimmäisen päivän kuluessa toimituksesta. Tämä tentti tarkistaa ei ole näkyviä poikkeavuuksia, joihin rakenne lapsesi silmiin tai silmäluomet. Lapsen kasvaessa, lääkärin tulisi tarkistaa lapsesi silmät osa jokaista "hyvin lapsi" vierailun. Lapsesi pitäisi olla enemmän muodollista visio testausta varten käyttäen kuvia, kirjaimia tai numeroita, alkaa viimeistään ikä 3, ja säännöllisin väliajoin sen jälkeen. Tällä hetkellä tekniikoita, joiden avulla havaita amblyopia vaikka lapsi on pre-sanallista.

Hoito

Hoito laiska silmä on kaksi tavoitetta:

  • Tuottaa selkeä näkemys molemmissa silmissä - Riippuen aiheuttaa lapsesi laiska silmä, tämä voidaan tehdä reseptiä silmälasit korjata vakavia keskittyen ongelmiin, kirurgian ja silmän lihasten harjoitukset realign ristissä silmät, ja kirurgia korjaamaan mahdolliset rakenteellisen ongelman silmän tai silmäluomen joka estää normaali näkö.

  • Vahvistaa heikkoja silmä - Yleisin hoito on saada lapsi käyttää lappua vahvempi silmä tietty määrä tunteja joka päivä. Monissa tapauksissa lääkäri suosittelee, että laastari ensin kuluneet koko päivän.) Tämä päivittäinen kauneuspilkku tyypillisesti jatkuu vähintään kuusi kuukautta. Lapsesi edistymistä seurataan usein näöntarkastuksia. Kun lapsesi visio on tullut normaalia, satunnaiset paikkaus voi olla tarpeen vasta noin 10-vuotiaana. Vaihtoehtona paikkaus, jotkut lääkärit käyttävät läpinäkymätön piilolinssin. Toiset määrätä atropiini silmätipat (Atropine-Care ja muut tuotenimet) hämärtyä visio tilapäisesti vahvempi silmään.

Kun soittaa ammatillinen

Sovi tapaaminen nähdä lastenlääkäri tai silmälääkäriin, jos lapsesi:

  • Näkyy kierosilmäinen

  • Pitää hänen päänsä epänormaaleja asentoja kun katsot jotain matkan - lapsi kallistuu leuka ylös, näyttää alas hänen nenä, kasvot yksi silmä eteenpäin tai käyttää joitakin muita epätavallisia ryhti kompensoida visio ongelma.

  • Tihrut usein - Pelttarin väliaikaisesti korjaa näön hämärtyminen, joten se voi olla merkki siitä, että lapsesi silmät eivät ole keskittyä kunnolla.

  • Johdonmukaisesti kattaa tai sulkee yksi silmä - ristissä silmät eivät työskennellä yhdessä aiheuttamatta kahtena näkeminen, joten jos lapsella on ristissä silmät hän voi poistaa ongelman estämällä näön toisesta silmästä. Toisaalta, jos lapsi vastustaa, jonka toinen silmä kuulu, mutta ei vastusta joilla toinen silmä kuulu se voi olla merkki siitä, että toinen silmä ei näe hyvin.

Varmista myös, nimeäminen, jos lapsesi koulua ilmoittaa, että lapsesi visio tentti oli epänormaali.

Ennuste

Näkymät ovat hyvät, jos tauti hoidetaan varhain. Asianmukaista hoitoa varhaislapsuudessa tuottaa usein lähellä normaali näkö silmään.

Aiemmin jotkut lääkärit ovat tarjonneet huono ennuste hoitoon laiska silmä lapsilla yli 12-vuotiaana, tai jopa nuorempia. Kuitenkin uudet todisteet osoittavat, että näkymät laiska silmä voidaan parantaa täsmällisin ja asianmukaista hoitoa riippumatta iästä, jolloin se on diagnosoitu. On ollut tapauksia, joissa teini-ikäiset ja jopa keski-ikäisten aikuisten kanssa laiska silmä on palautunut näkökyky heikko silmään.

Etusivu  >  Silmät ja näkö  >  Laiska silmä (amblyopia)