Etusivu
Olobot - Terveys ja lääketieteellisen tiedon voit luottaa

Ennenaikaisen menopaussin

Menetys munasarjojen toiminta ennen 40 vuoden ikää kutsutaan ennenaikaisen menopaussin. Se muistuttaa luonnon vaihdevuodet monin tavoin, kuten alhainen estrogeenitaso ja menetys hedelmällisyyden. Oireita kuten kuumia aaltoja ovat todennäköisesti näy. Muihin emotionaalinen stressi usein liittyy ennenaikaisen menopaussin, koska naiset selviytymään joten tämä siirtyminen aiemmin elämässä kuin heidän aikalaisensa. Naiset ja heidän lääkärit joskus eivät tunnista ennenaikaista vaihdevuodet, koska ne eivät pidä vaihdevuodet mahdollisuutta nuorilla naisilla.
On useita syitä ennenaikaisen menopaussin. Sairaus nimeltä ennenaikainen munasarjojen vajaatoiminta toimii joissakin perheissä ja voi olla geneettinen perusta. Autoimmuunisairaus vahinkoa munasarjat voi myös aiheuttaa munasarjojen vajaatoiminta. Jotkut hoidot aiheuttavat aikaisin vaihdevuodet, myös poistetaan munasarjat (ooforektomia), usein tehneet yhdessä kohdunpoisto (poistamalla kohtu). Jos tarvitset kohdunpoisto, voit ehkä saada vain kohtu poistettu, jättäen munasarjat paikallaan säilyttää paremmin hormonitasot. Poistamalla kohdun yksin ei voi nopeuttaa vaihdevuodet, mutta se ei aiheuta äkillinen siirtymä, joka johtuu poistamalla munasarjat.
Tilapäinen tai jopa pysyvä vaihdevuodet voi esiintyä naisilla ennen vaihdevuosia, jotka tehdään syövän kemoterapiaa tai lantion säteilyn hoitoja. Lääke-hoidon GnRH-antagonistit, joita käytetään joskus kohdun, endometrioosi, tai vaikea kuukautisia edeltävä oireyhtymä (PMS), aiheuttaa myös tilapäistä vaihdevuodet. Kun tämä hoito loppuu, munasarjat yleensä palata normaaliin hormonaalista toimintaa.
Naiset, jotka kokevat pysyvän ennenaikaisen menopaussin - olipa geneettinen taipumus, autoimmuunisairaus, leikkauksen tai hoitojen myrkyllisiä munasarja - voi olla hieman suurempi riski myöhemmässä elämän sairauksia, kuten osteoporoosia ja sydänsairauksia. Ne ovat todennäköisesti myös kokea huonompi keskimääräistä vaihdevuosioireita. Nämä naiset pitäisi puhua niiden lääkäreiden valmiuksia hallita maan tilanteen.

Etusivu  >  Osteoporoosi  >  Oireet & Syyt  >  Ennenaikaisen menopaussin